Кури-несучки відкладають до одного яйця в день на піку продуктивності. Це пов’язано з тим, що процес формування яйця займає 24-26 годин. Яйця формуються зсередини назовні, починаючи з яєчного жовтка, яєчного білка і шкаралупи. Найдовша частина процесу – формування яєчної шкаралупи, яка займає 20 годин і вимагає 4 грама кальцію.
Більшість фермерів і домашніх господарств скажуть вам, що є щось особливе в тому, щоб прогулятися по задньому дворі і взяти кілька яєць на сніданок. У рівнянні «домашні тварини з користю» свіжі яйця з ферми – це багаті білком подарунки, які полюбилися сім’ям по всій країні.
Найбільша робота для курки-несучки – формування яєчної шкаралупи. Шкаралупа захищає жовток від шкідливих бактерій і зберігає його в безпеці. Кури проводять більшу частину процесу утворення яєць, стежачи за тим, щоб багата кальцієм шкаралупа була міцною і виконувала свою захисну функцію. Ця велика частина внутрішньої роботи відбувається, коли кури сплять.
Той факт, що шкаралупа утворюється вночі, стає очевидним, якщо поглянути на тимчасову шкалу утворення яєць. Наприклад, якщо курка почала процес о 7 годині ранку, вона почне створювати яєчну шкаралупу близько полудня і буде продовжувати це робити протягом 20 годин (ввечері і вночі).
Кури не їдять вночі, тому важливі як великі, так і дрібні частинки кальцію. Протягом всього процесу утворення яйця кури включають поживні речовини зі свого корму в яйце і шкаралупу. Повнораціонні корми Barvina для несучок включають обидві форми кальцію, тому кури отримують необхідні їм поживні речовини протягом усього процесу формування яйця.
Як курка несе яйця? Ось приблизна тимчасова шкала формування яєць:
Утворення жовтка (1/2 години):
Кожна самка курки народжується з тисячею незрілих жовтків, відомих як курячі яйцеклітини. У більшості курчат яйцеклітини починають перетворюватися в жовтки після досягнення куркою 18-тижневого віку. Після того, як жовток обран для розвитку, наступні 10 днів він збільшується в розмірах. Коли настає час вивільнення жовтка, він виривається зі своєї захисної оболонки і падає в воронку або початок яйцевода. Цей вихід займає близько півгодини.
Формування початкового яєчного білка (3 години):
Коли яйце потрапляє в репродуктивний тракт курки, починає формуватися яєчний білок, починаючи з прозорої захисної оболонки жовтка, названий жовточною оболонкою. Коли жовток потрапляє в магнум, шари товстих і тонких протеїнів, утворюють яєчний білок. Коли вміст рухається по яйцепроводу, воно обертається. Цей обертальний рух викликає утворення халази або білкових канатиков, які ви бачите в яйці. Завдання халази – утримувати жовток в центрі яйця, щоб він не прилипав до шкаралупи.
Формування форми яйця (1 година):
Незадовго до того, як яйце потрапить в шкаралупу, воно проводить годину в перешийку. При цьому внутрішня і зовнішня мембрани оболонки додаються навколо білка, і вміст починає приймати бажану овальну форму.
Формування яєчної шкаралупи, яка складається в основному з кальцію яєчної шкаралупи (20 годин):
Найважливіша частина процесу утворення яйця відбувається в матці або шкаралуповій залозі курки. Розвиваючись яйце проводить близько 20 годин в шкаралуповій залозі, де і формується шкаралупа, і протягом останніх 5 годин додається колір яєчної шкаралупи.
Формування шкаралупи займає найбільше часу. Важливо, щоб курка отримувала правильне харчування, щоб у неї були поживні речовини, необхідні для того, щоб шкаралупа яйця була максимально міцною. Тверда шкаралупа – кращий захист від бактерій, які спробують проникнути всередину яйця.
Для утворення яєчної шкаралупи потрібно близько 4 грамів кальцію; при цьому 2 грама повинні бути отримані з раціону курки. Якщо курці не вистачає кальцію в раціоні для підтримки виробництва шкаралупи, вона буде отримувати необхідний кальцій зі своїх спеціалізованих (мозкових) кісток.
Щоб кури-несучки залишалися міцними і добре неслися, обирайте повнораціонний корм для курей-несучок, який містить необхідні елементи, а також вітамін D і марганець, які є джерелом кальцію.
У порід, несучих пофарбовані яйця, пігменти, звані порфиринами, виділяються з клітин усередині матки, щоб додати колір яєчній шкаралупі протягом останніх 5 годин утворення шкаралупи. Сині яйця використовують пігмент на ранніх етапах процесу утворення шкаралупи, саме тому їх шкаралупи повністю сині. Комбінація синього і коричневого пігментів дає зелений колір шкаралупи. Кури, що несуть білі яйця, не виділяють пігментів при формуванні шкаралупи.
Додавання кутикули і народження яйця (секунди):
Сформоване яйце потрапляє в вагінальну область, де яєчна кутикула додається до шкаралупи в міру проходження яйця. Кутикула – це захисне покриття, яке покриває міцну шкаралупу і захищає яйце від бактерій. В оболонку також додана натуральне мастило для безпечного виходу через клоаку.
Приблизно через 30 хвилин після кладки яйця наступний жовток вийде з яєчника, і процес буде повторюватися до тих пір, поки курка не відкладе від 8 до 12 яєць. Після цього вона візьме перерву, а потім знову почне відкладати яйця. Щоб процес проходив гладко і щоб кури залишалися здоровими та продуктивними, завжди забезпечуйте їх повнораціонним кормом для несучок. Зрештою, формування смачних яєць залежить від того, чим харчуються птахи.